Scener ur ett äktenskap

Scener ur ett äktenskap, som ju gjordes för teve, fick ett enormt genomslag och förde ut Ingmar Bergmans filmkonst till människor som tidigare inte kommit i kontakt med den. Filmserien påverkade också direkt och indirekt människors förhållande till sina äktenskap. Skulle ett sådant genomslag vara möjligt idag? Vad säger serien till dagens unga människor?

Det är fascinerande att Bergman redan från början visste hur man skulle utnyttja tevemediet på ett effektivt sätt. Scener ur ett äktenskaps formmässiga kvalitéer och övergripande episodiska struktur har gjort att den har kallats för en förlaga till amerikanska såpaklassiker som Dynasty och Dallas. Framgångsreceptet är baserat på dels något som Mikael Timm kallar för ”krisens dramaturgi” (spänning baserad på konflikter), dels det aldrig sinande mänskliga intresset för skvaller.

Fyra miljoner tittare ska ha följt Scener ut ett äktenskap (1973) första gången serien gick på teve. Den fick en oerhörd genomslagskraft och Bergman tvingades byta telefonnummer eftersom han blev nedringd av folk som ville ha hjälp med sina äktenskapsproblem. Det gick till och med så långt att seriens skådespelare ständigt blev misstagna för sina karaktärer. Teveserien var så realistiskts gjord att det fanns dem som verkligen trodde att den var på riktigt.

Jag tror inte att serien skulle ha lika stor påverkan på dagens unga människor. Formen är alltför välbekant – man är van vid äktenskapliga förväxlingar och familjekonflikter som försöker efterlikna verkligheten (även om dagens såpor ofta drar åt kalkonhållet så fort det blir allvarligt, och buskishållet så fort det ska vara komiskt).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s