Road Movie

Smultronstället är en road movie. Jämför med senare filmer i samma genre.

En road movie har den fördelen att det finns en dramaturgisk premiss redan i själva definitionen: en person som försöker ta sig från punkt A till punkt B och där emellan stöter på motstånd och problem av varierande karaktär. Smultronstället anses vara ett av Bergmans mest lättillgängliga verk, och kanske är det just den här premissen som är grunden till det.

En road movie som jag tänker på när jag ser Smultronstället är David Lynch Disneyproducerade familjehyllning The Straight Story, en lågmält berättad historia om en gammal man, Alvin Straight, som en dag får reda på att hans bror har fått en stroke. Brodern bor flera hundra mil därifrån och på grund utav en gammal oförrätt har de inte pratat med varandra på över ett decennium. Alvin bestämmer sig för att åka iväg till sin bror, men eftersom han varken har eller kan få något körkort ger han sig iväg på sin gamla motorgräsklippare.

The Straight Story innehåller de typiska förvecklingarna. Alvin råkar ut för en del praktiska problem på vägen och möter dessutom olika sorters människor vars livsöden han tar del av. Smultronstället däremot utvecklas i första hand genom Isak Borgs dagdrömmar och mardrömmar, som till slut får honom att omvärdera sitt liv.

Även i Smultronstället är familjetemat centralt, i det här fallet hur känslosterilitet kan gå från generation till generation . Har man läst lite av Bergmans självbiografiska material är det inte svårt att dra jämförelser till hans egen familj. Känslokyla och förmågan att skapa distans till andra människor är nämligen något han ofta beskriver som typisk Bergmansk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s