Dialogen i Sommaren med Monika och Det sjunde inseglet

Jämför dialogen och dialogens funktion i två av de tre filmerna. Hur formar dialogen karaktärerna? Hur skiljer sig filmerna åt i sättet att använda språket och dialogen?

Det har ju redan nämnts att Sommaren med Monika använder sig av ett ungdomligt språk för att på så sätt tala direkt till ungdomar. Jag skulle vilja utveckla resonomanget något och påstå att det finns ytterligare ett syfte – att fjärma den vuxna publiken. Helst stöta bort den om man kan. Detta gör man inte bara språkligt utan även kulturellt och värderingsmässigt, då det knappast råder några tvivel om att ungdomar väldigt sällan gillar det som deras föräldrar gillar.

Det sjunde inseglet använder ju sig som sagt av en kombination mellan en teatralisk dialog och ett sorts påhittat medeltidsspråk. Visserligen tycks de allra flesta medeltidsskildringar  använda sig av en liknande dialogkonvention. Dels därför att ett autentiskt medeltidsspråk skulle vara fullständigt obegripligt för de allra flesta, dels eftersom det bara skulle bli löjligt om karaktärerna pratade som man gör i dag. Man skulle kunna kalla det för en sorts tyst överenskommelse mellan åskådare och regissör. Man tänker ungefär: ”Okej, det här är egentligen helt uppåt väggarna men jag köper det ändå eftersom det bara skulle bli konstigt annars”.

Och jag tror att här någonstans har vi en av förklaringarna till varför man accepterar det teatraliska språket i Det sjunde inseglet — och varför det fungerar så bra. Skillnaden mellan teaterdialog och våran accepterade vanföreställning av hur man pratade på medeltiden är nämligen hyfsat överkomlig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s