Bergman influerar

Hur tror du att Bergmans femtiotalsfilmer har influerat senare filmskapande, nationellt och internationellt?
Ge några exempel och reflektera över dem.

I Det sjunde inseglet utmanar riddaren Block döden på ett parti schack. I nittiotalsironiska Bill & Ted’s Bogus Journey utmanar filmens huvudpersoner en liknande död på bland annat sänka skepp, Cluedo och Twister. Det sjunde inseglet har genomgått många parodier genom åren, mycket tack vare att den på sin tid fick bli någon sorts representant för den seriösa, Europeiska filmvågen.

Men influenserna sträcker sig givetvis längre än parodier. Ett modernt exempel är bröderna Cohen-filmen No Country For Old Men, vars skurk med sitt chansspel och sin odödlighet har ganska många likheter med Döden i Det sjunde inseglet.

Sommaren med Monika har säkert inspirerat en del filmer, särskilt med tanke på hur dialogen ska hanteras i en ungdomsfilm. ”I vintras trodde jag att jag skulle frysa arslet av mig” säger Monika apropå hennes mindre angenäma arbetsmiljö. Den unge mannen hon talar med är uppenbart besvärad av hennes språkbruk. Besvärade var också många andra som såg filmen. Det som upprörde var inte bara det ovårdade språket utan även den för sin tid extrema nakenheten.

Ovårdat språk och nakenhet bryr man sig kanske inte så jättemycket om i dag (förutom i USA möjligtvis). I dag är det snarare droganvändning och övervåld som står på agendan. Men att Sommaren med Monika var banbrytande för sin tid råder det inga tvivel om – det är bara att kolla upp hur upprörd den dåvarande vuxenvärlden blev.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s