Regissören vs auteuren

Fråga: De båda filmerna Hets och Hamnstad är ju inte helt och hållet Ingmar Bergmans verk. Hets har Alf Sjöberg regisserat på Bergmans manus och Hamnstad är gjord efter ett manus av Olle Länsberg. Hur tycker du att detta visar sig i jämförelse med till exempel Fängelse eller andra filmer där Bergman helt och hållet är auteuren?

I Ögats glädje skriver Mikael Timm att det finns en obalans i de tidiga Bergmanfilmerna som inte är helt och hållet Bergmans egna verk. Det verkar som den unge regissören helt enkelt inte är lika intresserad. Timm förklarar vidare att dessa filmer till sin helhet kan vara ganska konventionella, men att de Bergmanska kvalitéerna finns i de enskilda scenerna – i närbilderna, i dialogens snabbt skiftande tonlägen och i det skickligt regisserade kroppspråket.

Fängelse, som Bergman både har regisserat och skrivit manus till, har onekligen en högre intensitet än de filmer där Bergman bara är delvis involverad. I till exempel Hamnstad är tempot ganska så makligt. Törst har några högintensiva scener (exempelvis den när mannen i sin dröm dödar kvinnan efter ett häftig gräl), men själva transportsträckorna behandlas utan större intresse, något som Timm också anmärker på.

Av de tidigare filmerna som Bergman var involverad i är Hets utan tvekan den bästa. Fast det tycks i mångt och mycket vara Alf Sjöbergs förtjänst, då filmens storhet framförallt vilar på den helt fantastiskt otäcka latinläraren Caligula (spelad av Stig Järrel i högform). Bergman skriver i Bilder att Sjöberg såg andra kvalitéer i hans manus och förvandlade filmen till en mardröm, genomdrev att Caligula skulle vara ljus och obetydlig – inte mörk och demonisk, och förvandlade den stränge latinläraren (som skulle få min gamla tyskalärare att sätta hjälpverben i halsen) till en smygnazist.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s