Thank You For Smoking

äser i dagens DN att det gnälls en hel del på den ökade glorifieringen av rökning i filmer. Det är en situation som inte så lite påminner om den i Thank You For Smoking, Juno-regissören Jason Reitmans komedisatir om lobbyorganisationerna, där filmens huvudperson, som är lobbyist för tobaksbolagen, försöker att öka tobakförsäljningen genom att återigen få våra filmhjältar att puffa på som medelålders förortsmammor från Solna.

Jag har ingenting emot att man försöker förbjuda rökning i sig, jag röker själv inte och det är säkert jävligt skadligt på alla sätt. Men jag är extremt allergisk mot moraltanteri.

Klippet nedan visar en av komedilegendens Bill Hicks bättre stand up-rutiner om just rökning. Han förklarar att man kan dö av precis vafan som helst, inte bara rökning, och att det är vettigare att leva syndigt och ha kul, än att leva hälsosamt och dö med insikten att man har slösat bort sitt liv på bantningskurer och joggingrundor.

I klippet säger han bland annat: ”And you know what doctors say: Shit if only you’d smoked, we’d have the technology to help you. It’s the people dying from nothing that are screwed.”

Hicks anade nog aldrig hur rätt han hade. Han dog 1994, vid 33 års ålder, av cancer i bukspottskörteln — helt orelaterat till hans rökning. inte nödvändigtvis relaterat till hans rökning. (se kommentarer)

Frågan är ju om han dog ångerfull.

Annonser

9 responses to “Thank You For Smoking

 1. Du kan nog gissa dig till vem

  Hur vet du att det var helt orelaterat till cancern? Nyfiken som man är…

 2. Japp, det är jag igen

  När t o m Swedish Match erkänner att ”Den viktigaste och mest väletablerade faktorn som ökar risken för pankreascancer är rökning.”

  http://www.swedishmatch.com/sv/Snus-och-halsa/Forskning-kring-snus/Snus-och-pankreascancer-/

 3. Swedish Match skulle nog belasta rökningen med växthuseffekten om dom kunde. Men det är ju onekligen ändå en bättre källa än min oerhört vetenskapliga ”nåt jag har läst eller sett på tv”.

  Det spelar egentligen mindre roll för textens skull — det blir bara ironiskt på ett annat sätt.

 4. Japp, det är jag igen

  Ok, jag uppfattade det som en viktig del av poängen (för övrigt är det nog allmänt accepterat att rökning är en starkt bidragande faktor i många cancersorter).

 5. Jo som sagt, jag tror det var nåt jag såg i nån dokumentär. Men det var säkert bara lite amerikansk tobakspropaganda *foliehatt*

 6. http://en.wikipedia.org/wiki/Pancreatic_cancer

  Om jag tolkar det där rätt så dubblar bara rökning risken, egentligen kunde han lika gärna ha fått skiten av att käka för mycket entrecoté.

  Hittade förresten Yul Brenner-reklamen som Hicks nämner i klippet: http://www.youtube.com/watch?v=JNjunlWUJJI

  Sotiga lungor kan slänga sig i väggen. Där har vi en anti-rökningsreklam som är creepy på riktigt.

 7. Bill Hicks apropå hans egen dödsreklam: “I’m Bill Hicks and I’m dead now because I smoked cigarettes. Cigarettes didn’t kill me, a bunch of non-smokers kicked the shit out of me one day.”

 8. Gotlandsaraben

  För det första:
  Kopplingen mellan rött kött tycks vara signifikant efter att sökt lite på Pubmed, men faktum kvarstår att han förmodligen rökte mycket mer än vad han åt det där köttet (tugga på en köttbit i princip hela tiden?).
  För det andra:
  Man har kommit en bit på vägen kring hur cancer uppkommer. Detta innebär bla. att cellens egen tillväxreglering pajas, pga vissa mutationer. Om man redan har en ärftlig benägenhet att utveckla cancer, o sedan brer på med rökning som i sig är mkt cancerogent, så är rökningen sannolikt den utlösande faktorn. Självklart kan man aldrig säga att: du hade aldrig blivit sjuk om du inte hade rökt så mkt, men man kan säga att troligtvis (vissa cancersorter i hög grad) så spelar cigaretterna en stor roll i att du blev sjuk.

  Tyckte inte reklamen var så creepy, men ok.

 9. Det må så vara. Men jag tror inte att man ska underskatta hur mycket kött Hicks åt, han var ju Texasbo trots allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s