Intressanta nyord

Jag håller just nu på att skriva klart min B-uppsats, Novationer i bloggspråket, som visserligen mest är en övning i akademisk formalia, men som ändå har resulterat i ett par halvintressanta resultat.

Några spännande nyord som har dykt upp:

Fildela. Både fildelare och fildelning finns redan i senaste utgåvan av SAOL, och att verb bildas såhär i svenskan är väldigt vanligt, till exempel: chatta, kompetenshöja, pierca, rättvisemärka.

Integritet. Används som en förkortning av uttrycket ”personlig integritet”. En ganska logisk utveckling, jämför meningen ”den senaste utvecklingen kring personlig integritet är skrämmande” med ”den senaste integritetsutvecklingen är skrämmande”. Problemet är ju att ordet integritet redan finns, med annan betydelse, men som i alla andra fall där ett ord har flera betydelser borde kontexten kunna avgöra vilken betydelse som avses.

IP-adress vs. IP-nummer. Båda orden är översättningslån från sina engelska ursprungsord, och stämmer väl in med hur ord bildas av initialförkortningar (jämför cd-skiva, dvd-brännare).

Det av orden som ligger närmast införande i SAOL är troligen IP-adress, tack vare att det är mer bildligt beskrivande, medan IP-nummer förmodligen upplevs mer tekniskt. IP-nummer är dock mer korrekt, då den bildliga jämförelsen med adress är aningen missvisande, något som inte minst är tydligt i den pågående fildelningsdebatten.

Ofta används IP-adress, precis som ordet adress, som om det skulle kunna knytas till ett hushåll eller en person. Problemet är bara det att en IP-adress egentligen inte är något mer än en unik identifierare som tillhandahålls av en internetleverantör. IT-caféer, trådlösa nätverk och tillfälliga mobilaabonnemang är alla exempel på när jämförelsen inte fungerar. Dessutom kan samma hushåll ha hur många IP-adresser som helst.

Och visst, med IP-nummer kan man ju naturligtvis dra en jämförelse till telefonnummer. En jämförelse som inte är helt hundra den heller. Men den är åtminstone aningen mer korrekt än adress.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s